Boerenbedrijf

De Hagert is geen productiebedrijf. De boomgaarden, de moestuinen en de dieren zijn vooral bedoeld voor beleving, dagbesteding en eigen gebruik.

De opbrengst van de tuinen die niet gebruikt wordt voor eigen consumptie wordt verkocht via een kraampje op het erf. Naast groente, fruit en bloemen wordt er ook honing verkocht. Regelmatig worden er ook groenteplantjes aangeboden. De hoogstamboomgaard zoals we die kenden voor de ruilverkavelingen in de zestiger jaren biedt ruimte aan vele verschillende fruitrassen.

Dit fruit wordt op de dagbesteding verwerkt tot onder andere jam en appelmoes voor eigen gebruik. keren terug in het gebied. Sinds januari 2012 is ook de jamfabriek in bedrijf. Een groep van de dagbesteding produceert arbeidsmatig vele soorten jammen en sauzen. Onder de naam Van Leur worden de producten verkocht op de Hagert, bij het bezoekerscentrum van Geldersch Landschap, de Boswinkel in Leur en enkele restaurants zoals Restaurant De Meesterproef.

Ook wordt op het eigen terrein honing gewonnen uit de bijenkasten  die ook op het terrein te vinden zijn. deze honing wordt ook verkocht op de Hagert zolang de voorraad strekt.

Op het terrein worden zoveel mogelijk (oud-) Hollandse dierenrassen gehouden. Een kudde Swifter schapen wordt permanent geweid evenals de witte melkgeiten en ook de Brandrode runderen zijn een prachtige blikvanger. Ook de witte Leghornkippen en de Oudhollandse krielen zijn echte Hollandse rassen. Daarnaast zijn er op de Hagert Twentse landganzen, konijnen (Hollandertjes),  pony’s, duiven, katten en honden.

Het terrein en de tuinen zijn vrij toegankelijk voor iedereen tussen zonsopgang en zonsondergang.

Kwekerij

Sedert februari 2014 wordt op het terrein van de Hagert met een grote professionele kwekerij “geboerd”. Op de kwekerij wordt op een kleinschalige biologische manier groente, kleinfruit en kruiden gekweekt. In de kwekerij werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mensen met een lichte beperking onder deskundige begeleiding samen. Vanaf februari 2014 gaat de kwekerij van start, te beginnen op dinsdag en vrijdag. Neem eens een kijkje op www.detuinenvandehagert.nl

Lees ook

Reacties zijn gesloten.