Voor wie is de Hagert bedoeld?

Op de Hagert wonen dementerende ouderen en verstandelijk gehandicapten. Ze wonen dicht bij elkaar maar niet in dezelfde woongroepen. Als we kijken naar de zorgbehoefte van zowel dementerenden als mensen met een verstandelijke beperking dan zien we dat hun zorgbehoeften vaak erg overeenkomen.

Mensen met een verstandelijke beperking

De boerderij biedt ruimte voor buitenactiviteiten en beleving van het buitenleven. Wonen en dagbesteding moet aansluiten bij de interesse en behoefte aan dagbesteding. Werkzaamheden buiten met dieren en planten, het boerderijleven en werken in de natuur moeten voldoende afwisseling bieden aan de individuele (motorische) behoefte van de cliënten.

Dementerende ouderen

Dementerende ouderen leven vaak in het verleden of grijpen terug naar vroeger. Zij beleven de wereld anders dan gezonde ouderen. Door zoveel mogelijk in te spelen op deze belevingswereld zal de dementerende zich veiliger voelen, minder onrustig zijn en meer plezier hebben in de omgeving waarin hij verblijft. Het terrein, de gebouwen en de activiteiten die worden aangeboden bieden vooral herkenning en aanknopingspunten moeten bieden met het leven op een boerderij zoals het thuis was zoals loslopende kippen op het erf, mestopslag buiten, fruitbomen op het terrein enz.

Veilig en uitdagend

Het terrein, de gebouwen en de activiteiten bieden de bewoners een veilige en uitdagende woon- en werkomgeving. Daarnaast kunnen mensen met een verstandelijke beperking diensten verrichten in de facilitaire ondersteuning (koken, schoonmaken, eenvoudige herstelwerkzaamheden, catering etc.)

Lees ook

Reacties zijn gesloten.