Subsidie van provincie voor duurzame energie in Leur

De Provincie Gelderland heeft groen licht gegeven voor een subsidie van € 115.804 voor het project Energiek Leur. Met deze subsidie, en met de investering van diverse partijen, kan het project Energiek Leur worden uitgevoerd. De toekenning werd bekend gemaakt op 22 september in het provinciehuis te Arnhem.

Zo gaat de woonzorgboerderij De Hagert over op biomassaverwarming. Daarvoor worden houtsnippers gebruikt uit het Leurse en mogelijk ook Hernense bos. Met de subsidie komt een biomassaketel voor restaurant De Leurse Hof ook dichterbij. Daarmee zijn de twee grootste energieverbruikers in de kern Leur over op duurzame energie voor de verwarming.

Voor de productie en het aanleveren van de houtsnippers start al op korte termijn een bosploeg. Het team van deze bosploeg zal bestaan uit mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, die onder professionele begeleiding aan de slag gaan. De gemeente Wijchen is partner in het bosploegproject.

Daarnaast voorziet Energieke Leur ook in de ontwikkeling van een zonneakker op De Hagert. Deze zonne-akker wordt geen eigendom van De Hagert, maar van (particuliere) aandeelhouders uit Leur, Hernen en Wijchen. Binnenkort zal daarvoor een energiecoöperatie worden opgericht. Geïnteresseerde inwoners kunnen een aandeel kopen in de zonneakker. Hiermee leveren ze niet alleen een bijdrage leveren een duurzame energievoorziening, maar behalen ze ook nog eens een rendement dat hoger ligt dan de huidige spaarrentes.

Specialisten gaan de effecten van de verschillende projecten monitoren en erover communiceren. Het bezoekerscentrum te Leur zal zorg dragen voor allerlei educatieve activiteiten, zodat geïnteresseerde scholen en bewonersgroepen een kijkje kunnen nemen in de wereld van de duurzame energie. De Stichting Dorp in bedrijf uit Leur is de aanvrager en de coördinator van dit project.

Met de realisatie van het project zet Leur een belangrijke stap richting energieneutraliteit, en loopt daarmee als dorpsgemeenschap voorop in Nederland. Het is de verwachting dat de projecten in de loop van 2015 uitgevoerd zullen zijn.

Lees ook

Reacties zijn gesloten.